Boeken van Carry Slee | Afblijven, Juf Braaksel en Kappen

Carolina Sofia Slee, beter bekend als Carry Slee, werd geboren in Amsterdam in het jaar 1949. Slee heeft het in haar jeugd niet altijd even makkelijk gehad, omdat haar moeder een verstandelijke beperking had. Hierdoor werd ze wel eerder volwassen en gebruikte ze schrijven als haar uitlaatklep. Slee is getrouwd met Elles en heeft twee dochters genaamd Nadja en Masja. Haar kinderen waren een grote inspiratie bron voor Slee en hebben ervoor gezorgd dat haar boeken gepubliceerd werden.

Rik en Roosje

Haar eerste boek genaamd Rik en Roosje (1989) werd al snel vergeleken met Jip en Janneke. Het grootste verschil tussen de twee was dat de moeder van deze tweeling een relatie had met een andere vrouw. Met alle andere kinderboeken die daarop volgde is Slee uiteindelijk 27 keer getipt door de Nederlandse Kinderjury, een van de grootste prijzen op het gebied van kinderboeken. Later is Slee ook nog romans gaan schrijven voor volwassen zoals Moederkruid (2001), Dochter van Ena (2002) en De toegift (2005).

Ooggetuigen

Na haar romans is Slee thrillers gaan schrijven. Haar eerste thriller Ooggetuigen (2007) was geen groots succes. Gelukkig weerhield dit Slee er niet van meerdere thrillers te schrijven en kwam ze later met Mam, je wordt oma! (2010) en Strijken (2013). Echter bleek haar grootste succes uiteindelijk toch kinderboeken te zijn. Dat blijkt wel uit het verfilmde boek Radeloos (2003). Het boek heeft 26 weken in de Nederlandse Bestsellers gestaan. Dit was tevens haar langste notering. Haar hoogste notering was voor haar kinderboek Timboektoe Rocks! (2005).

Officier in de Order van Oranje-Nassau

Dat Slee populair is bleek niet alleen uit het aantal boeken dat ze heeft verkocht maar ook aan de prijzen die ze heeft gewonnen. Zo is Slee benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor alles wat ze heeft betekend voor Nederland. Ook heeft ze twee Rembrandt Awards (de enige Nederlandse filmprijs) gewonnen voor verfilming van haar boeken Razend (2012) en Spijt! (2014). In 2014 werd Slee tevens benoemd tot meest populaire auteur van Nederland.