Boeken van Paul van Loon | De Griezelbus, dolfje Weerwolfje en Boven op tante Agaat

De op 17 april 1955 in Geleen geboren Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria van Loon, beter bekend als Paul van loon, is een van de bekendste kinder-griezelboekschrijvers van Nederland. Met meer dan 100 geschreven boeken verklaart dat ook de reden waarom hij zo bekend is. Tegenwoordig woont Van Loon samen met zijn vrouw Hadjidja in Drunen, ze hebben ook een dochter genaamd Manischa. Naast schrijver is Van Loon ook gitarist en heeft hij onder anderen gespeeld in de bands Paul van Loon – Bies van Ede & Band,  Paul van Loon & Ander Gespuis en Paul van Loon & Andere Snuiters.

Boven op tante Agaat

Het eerste kinderboek dat Van Loon uitbracht was in 1983 genaamd Boven op tante Agaat. Dit boek maakte onderdeel uit van de boekenserie Lees!. Dit boek is gericht op kinderen die in groep 4 zitten van de basisschool. De eerste boeken waarmee Van Loon in de prijzen viel waren Bang voor vampiers? (tip van de Nederlandse Kinderjury voor kinderen van zeven tot en met negen jaar) en met Gezicht in de mist (tip van de Nederlandse Kinderjury voor kinderen van dertien tot en met zestien jaar).

Superdolfje

Zijn best verkochte boek is Superdolfje uit 2012. Hiermee heeft hij achttien weken in de Nederlandse Bestsellers gestaan, met een hoogste notering van de tweede plaats. Superdolfje maakt onderdeel uit van een (tot nu toe) dertigdelige serie genaamd Dolfje Weerwolfje. Andere bekende kinderboek van Van Loon zijn de Foeksia de miniheks serie (1989-2012) en De Griezelbus serie (1991-2008). In 1997 is van Loon ook gevraagd het kinderboekweekgeschenk te schrijven wat leidde tot het boek LYC-DROP. Dit boek werd later uitgebracht onder de naam Wolven in de stad.

Orde van Oranje-Nassau

Inmiddels zijn de verhalen van Van Loon zo bekend dat er ook al zeven boek zijn verfilmd. Zoals onder andere De Griezelbus (2005), Foeksia de Miniheks (2011), Dolfje Weerwolfje (2011) en Meester Kikker (2016). Daarnaast werd Van Loon in 2008 benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn bijdrage aan de Nederlandse kinderliteratuur. Ook is Van Loon de bedenker van Raveleijn, een fictieve wereld van de Efteling die zich uit in shows, verhalen en andere onderdelen.