Boeken van Peter Buwalda | Bonita Avenue, Gewapende conflicten & Suzy vindt van niet

Peter Buwalda is een Nederlandse schrijver, bekend van zijn romans ‘Bonita Avenue’ en ‘Otmars Zonen’, en als een van de oprichters van het literaire muziek magazine ‘Wah-Wah’.

Van Brussel naar Blerick

Peter Buwalda werd op 30 december 1971 geboren in Brussel, in België. Nadat zijn vader het gezin in de steek liet groeide hij op in het plaatsje Blerick, vlak bij Venlo. Zijn moeder hertrouwt wanneer hij zes jaar oud is, en wiens achternaam hij ook draagt. Met zijn echte vader heeft hij nauwelijks contact gehad. Gelukkig is de relatie met zijn stiefvader beter, en de jonge Buwalda groeit op in een hecht gezin met veel liefde en geborgenheid.

Verlengde studententijd

Na de middelbare school gaat Buwalda natuurkunde studeren. Maar dat was hij na zes weken al zat. Hij veranderde van richting en ging Nederlands studeren aan de Universiteit van Utrecht. Na zijn studie solliciteerde hij bij het universiteitsblad van Twente, waar hij werd aangenomen. Tijdens zijn werk voor het universiteitsblad woonde hij op de campus, wat hij als een geweldige soort van extra studententijd heeft ervaren. ’s Avonds naar de feestjes waar hij ’s morgens over kon schrijven.

Wah-Wah

Na zijn tijd in Enschede werkt Buwalda als journalist voor diverse tijdschriften zoals ‘De Gids’, ‘Vrij Nederland’ en het ‘Hollands Maandblad’, en schreef hij diverse essays en verhalen. Ook was hij een van de medeoprichters van het tijdschrift ‘Wah-Wah’, een literair magazine over popmuziek. Ook werkte hij bij diverse uitgeverijen, waaronder Tomas Rap en L.J. Veen.

Een echte perfectionist

Door zijn werk bij de uitgeverijen begon het idee te ontstaan om zelf een boek te schrijven. In 2006 begon Buwalda te schrijven aan zijn debuutroman dat ‘Bonita Avenue’ zou worden. Het boek verscheen uiteindelijk pas in 2010. Buwalda is een echte perfectionist, en was maar niet tevreden met wat hij op papier had gezet. Hij scheef, herschreef, en herschreef het nog een keer. Ook had hij er niet echt veel vertrouwen in dat het boek goed zou verkopen. Maar in tegenstelling tot zijn verwachting deed zijn debuutroman het wel erg goed, en won hij de Academica Debutantenprijs, de Selexyz Debuutprijs, de Tzumprijs 2011 en de Anton Wachterprijs met zijn werk. Inmiddels is het boek ook in meer dan 15 verschillende talen uitgebracht.