In 1996 werd er in de psychologie een nieuwe term geïntroduceerd door de Amerikaanse psycholoog Aron: hoog sensitiviteit. Hoog sensitieve personen worden volgens haar gezien als introverte, verlegen personen en hebben de volgende kenmerken: ze voelen zich anders dan anderen, voelen zich vaak niet begrepen, handelen gewetensvol, voelen stemmingen van de omgeving goed, trekken zich vaak terug en zijn gericht op andermans behoeften. Hoe ga je echter met een HSP’er om?
Je bent zelf hoog sensitief
Wanneer je zelf hoog sensitief bent, zijn er een aantal handige tips die je kunnen leren hiermee om te gaan. Het belangrijkste is dat je beseft dat hoog sensitiviteit een karaktereigenschap is, waarmee je geboren bent. Dit maakt je anders, maar niet minder als persoon. Accepteer wie je bent en wees niet te streng voor jezelf. Je hebt als een hoog sensitief persoon meer tijd nodig om prikkels te verwerken. Neem hiervoor ook de tijd en ruimte. Bij een periode van overprikkeling, waarbij je niet genoeg me-time kunt inlassen, zijn er meerdere eenvoudige manieren om toch te ontprikkelen. Denk bijvoorbeeld aan een time out nemen, sporten of dingen van je af te schrijven. Hoog sensitief zijn biedt ook voordelen, want je bent bijvoorbeeld altijd bereid om dingen te verbeteren. Focus je ook op de positieve zaken. Je bent niet alleen. Wil je meer weten over hoog sensitiviteit om het beter te begrijpen, kun je ook altijd een aantal goede wetenschappelijk boeken raadplegen over dit fenomeen, zoals: Eerste Hulp Bij Hoogsensiviteit van Elke van Hoof of Hoogsensiviteit als kracht van Carolina Bont.
Iemand in je omgeving is hoog sensitief
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je partner hoog sensitief is of zelfs je kind, dan is de omgang met hoogsensiviteit natuurlijk anders dan wanneer het jezelf betreft. Dit kan nogal wat conflicten opleveren. Om dit te voorkomen, moet er een wederzijds begrip zijn. Probeer de problemen waarmee je kind of partner kampt te begrijpen. Laat je partner of kind zien dat je hem of haar accepteert en zet diegene niet onder druk met verwachtingen, die hij of zij niet kan waarmaken. Luister goed naar een HSP’er. Wanneer de maat vol is, is die ook echt vol. Geeft daarom de nodige tijd en ruimte, wanneer je de HSP’er erom vraagt. Bespreek moeilijke zaken altijd in rustige, kalme omgevingen om de prikkels te verminderen. Hoe moeilijk ze een conflict ook mogen vinden, zorg toch dat onaangename zaken besproken worden. Meer tips over de omgang met een HSP’er vind je in Elaine Arons Hoogsensitieve personen in de liefde of Het Hoogsensitieve Kind.