Een heftig ongeluk, het overlijden van een dierbare, misbruik of geweld. Het kunnen allemaal redenen zijn voor het ontwikkelen van een trauma. Op het moment dat een ingrijpende gebeurtenis niet goed wordt verwerkt kan er sprake zijn van een trauma.
Ernstige gebeurtenis
Het meemaken van een ernstige ongeluk, of het zien van iets verschrikkelijks, kan er voor zorgen dat je een bepaalde plek of situatie gaat ontwijken. Stel dat je een keer bijna bent verdronken, of je bent iemand verloren door de gevolgen van water, kan het zien of horen van water of de zee zorgen voor een herbeleving van deze gebeurtenis. Een trauma die is ontstaan door een enkele heftige gebeurtenis wordt een enkelvoudig trauma genoemd.
Aanhoudend en langdurig
Er is sprake van een complex of een meervoudig trauma wanneer je meermaals iets erg heb meegemaakt of wanneer de vervelende situatie zich voor langere tijd heeft aangehouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan structureel misbruik of mishandeling. Ook kan een complex trauma zich ontwikkelen wanneer iemand is gepest. Het hebben van een complex trauma hoeft niet te betekenen dat dit meer of minder erg is dan een enkelvoudig trauma. Beide vormen kunnen een flink deel in je leven gaan uitmaken.
Omgaan met (iemand met) trauma
Gelukkig wordt er steeds meer bekend over trauma’s. Zowel wordt er steeds meer bekend over hoe een trauma werkt in de hersenen, maar wordt er ook steeds meer geschreven over de behandeling van (verschillende soorten) trauma. Dit is zowel een goede ontwikkeling voor de persoon die het trauma heeft, als voor de omgeving van deze persoon met een trauma. Een trauma kan namelijk nogal wat onbegrip veroorzaken bij de omgeving. Een trauma is niet zichtbaar van de buitenkant, en we kunnen nu eenmaal niet zo gemakkelijk in elkanders hoofd kijken. Daarbij kan een persoon met een trauma het laten lijken alsof alles goed gaat, omdat er niet graag om hulp wordt gevraagd. Meer hierover kan je lezen in onder andere het boek van Bessel van der Kolk (2016); “Traumasporen”. Aarzel echter niet om professionele hulp te zoeken bij traumaklachten.