Dit zijn de meest waardevolle boeken bij een scheiding

Scheiden is altijd hele vervelende situatie. Er is vaak verdriet, woede, onbegrip en praktische problemen. Soms is het ook de beste uitkomst voor iedereen. De oorzaak van een scheiding is vaak uiteenlopend. De vonk kan zijn gedoofd, er zijn ruzies en meningsverschillen waar jullie het maar niet over eens gaan worden of jullie toekomstplannen zijn te verschillend.

Adviezen, tips en praktische informatie bij scheiding

Zorg dat het geen vechtscheiding wordt en dat jullie normaal als volwassenen kunnen blijven communiceren. Als je uiteindelijk samen, of alleen, tot het besluit komt dat een scheiding de beste uitkomst is, is dat vaak een pijnlijke realisatie. Een scheiding is zwaar en kan als een verlies voelen. Neem er dan ook zeker tijd voor om te rouwen en het te verwerken. Daarnaast kun je er ook wel wat hulp bij gebruiken. Het kan steunend zijn om erover te lezen. Er zijn verschillende boeken geschreven met goede adviezen, tips en informatie over hoe je het beste een scheiding kunt regelen, maar ook hoe je er mentaal en emotioneel mee kunt ‘dealen’.

Kinderen in een scheiding: co-ouderschap of regeling?

Zeker als je samen kinderen hebt, is het erg belangrijk om goed met de situatie om te gaan. Maak geen ruzie waar de kinderen bij zijn, zorg dat alles netjes geregeld wordt en blijf goed en duidelijk communiceren naar de kinderen toe. Zorg dat ook zij de tijd en ruimte te krijgen om hun gevoelens te uiten en te praten over hetgeen hen bezighoudt. Denk na over de verdeling van de tijd van de kinderen. Gaan jullie voor een co-ouderschap of een andere eerlijke regeling waar alle partijen tevreden mee kunnen zijn? Lees in deze boeken alles over scheidingen met of zonder kinderen.

Wat moet er geregeld worden bij een scheiding?

Naast het emotionele aspect van scheiden is er ook een zeer praktisch aspect over wat er geregeld moet worden bij een scheiding. Hoe regel je een scheiding bij de gemeente, welke andere documenten moeten er geregeld worden, hoe verdeel je eerlijk jullie eigendommen, wat gebeurt er met het appartement of het gekochte huis? Dit zijn allemaal zaken waarover je eerder nooit over hebt hoeven nadenken. Gelukkig komen deze boeken je daarbij te hulp. Lees hier alles over scheidingen van deskundigen, vakkundige professionals en ervaringsdeskundigen!