‘Jij mag alles zijn’ is een ontroerend verhaal voor jonge lezers en voor mensen die wel eens in het hoofd van een 9-jarige willen dwalen. Het verhaal gaat over een meisje dat moedig doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt, ook als dat ingewikkelde dingen zijn. Een verhaal over ouders en kinderen, over verdriet dat maar niet lijkt te willen overgaan, over de zoektocht naar alle soorten beter. En over liefde, en wat dat eigenlijk echt is, of zou moeten zijn.
,,Het was niet altijd zo. Vroeger werd er gelachen en gepraat en feestgevierd. Dat dénkt Lexi niet alleen, dat wéét ze, want er bestaan foto’s van. Van mama in een kanariegele jurk, een sigaret in de ene hand, een glas in de andere. Ze kijkt recht in de camera en steekt haar tong uit. Niet om gemeen te zijn, maar om gek te doen, dat kan je zien. En er is er een van mama die danst terwijl iedereen kijkt. En van mama die op papa’s knieën zit terwijl ze allebei praten met andere mensen die maar half op de foto staan. Halve mensen die ze waarschijnlijk zijn vergeten. Lexi heeft ze in elk geval nooit gezien. Maar dat is allemaal heel lang geleden. Lexi was toen nog niet geboren, en Lexi vindt dat ze al heel lang heeft geleefd. Zij wel, dat is het probleem.”
Over Griet Op de Beeck
Griet Op de Beeck heeft jarenlang moed moeten verzamelen om haar droom om te schrijven werkelijkheid te laten worden. Ze studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit Antwerpen, werkte als dramaturg bij theatergezelschappen en schreef grote interviews voor HUMO en later De Morgen. In 2013 debuteerde ze met Vele hemels boven de zevende. Het boek werd enthousiast onthaald en genomineerd voor de AKO literatuurprijs. Het werd een bestseller. Een kleine twee jaar later verscheen Kom hier dat ik u kus. De verhalenbundel Gij nu (2016) stootte meteen na verschijnen door naar de top van de bestsellerlijsten. Zowel Kom hier dat ik u kus als Gij nu werden genomineerd voor de NS publieksprijs.