Kader Abdolah is een bekende Nederlandse schrijver van Iraanse afkomst die na zijn vlucht uit Iran in Nederland terecht kwam en hier het schrijven weer oppakte, maar dan in het Nederlands. Zijn werk is over de hele wereld bekend en in meer dan 25 talen vertaald.
In de voetsporen van zijn betovergrootvader
Kader Abdolah werd op 12 november 1954 geboren als Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani in de Iraanse industriestad Arak. Zijn vader was tapijtrestaurateur, maar helaas doofstom, wat betekende dat Abdolah al vroeg de taken van zijn vader moest overnemen. De jonge Abdolah wilde graag in de voetsporen van zijn betovergrootvader treden die schrijver was. Daarom begin hij zich rond zijn twaalfde jaar te verdiepen in voornamelijk westerse literatuur. Doordoor raakte hij ook gefascineerd door de westerse cultuur die zo anders was dn de Perzische. Toch ging Abdolah geen literatuur studeren maar natuurkunde aan de universiteit van Teheran.
Ondergrondse linkse oppositiebeweging
Tijdens zijn studie kwam hij in aanraking met een ondergrondse linkse oppositiebeweging tegen de Sjah. In deze tijd begon hij ook met het publiceren van artikelen voor een illegaal links blad en schreef twee verhalenbundels die niet gepubliceerd werden. Dit deed hij onder de naam Kader Abdolah, wat een eerbetoon was aan twee vrienden en studiegenoten, Kader en Abdolah. Zij werden gevangengenomen en geëxecuteerd onder het bewind van de Sjah en de latere Ayatollahs. Vanwege zijn politiek activisme moest Abdolah vluchten uit Iran. Hij wilde in de eerste instantie naar de Verenigde Staten om daar een beroemd schrijver te worden, maar het lot bracht hem naar Nederland.
Een schrijver die zich een analfabeet voelt
In Nederland kwam Abdolah terecht in een asielzoekerscentrum en voelde zich een analfabeet omdat hij de taal niet machtig was. Maar al snel maakte hij zich de nieuwe taal eigen en begon ook te schrijven in deze nieuwe taal, geholpen door zijn vrouw en dochters die ook naar Nederland kwamen. In 1993 bracht hij dan zijn eerste Nederlandstalige verhalenbundel uit, met de titel ‘De Adelaar’, waar hij zelfs een Gouden Ezelsoor voor kreeg.
Nuchter met een verhalende kracht
Zijn eerste roman in het Nederlands droeg de titel ‘De reis van de lege flessen’. Maar zijn doorbraak bij het grote publiek was ‘Het huis van de moskee’ dat in 2005 verscheen. Kader Abdolah schrijft op typisch Nederlandse wijze: nuchter, direct, maar met een verhalende kracht die we kennen uit de Perzische cultuur. Abdolah schreef ook columns voor de Volkskrant en voor het tijdschrift ‘Zin’.