Boeken van Gerbrand Bakker | Boven is het stil & Knecht, alleen

Gerbrand Bakker is een man van vele talenten. Hij is columnist, schaatsinstructeur en hovenier. Maar de meesten zullen hem kennen van zijn debuutroman ‘Boven is het stil’.

Van historische taalkunde tot hovenier

Gerbrand Bakker werd geboren op 28 april 1962 in Wieringerwaard. Als kinde wilde hij kok worden, vanwege een oom die de heerlijkste dingen klaarmaakte die hij thuis niet kreeg. Maar het werd toch geen koksopleiding. Baker ging een studie Cultureel werk doen en studeerde Nederlandse taal- en letterkunde met een specialisatie in historische taalkunde. Van 1995 tot 2002 was hij ondertitelvertaler van met name natuurfilms. Bakker is ook schaatsinstructeur en hij begon in september 2003 aan een avondopleiding tot hovenier aan de Groene Campus in Alkmaar. Na het succesvol beëindigen van deze opleiding in 2006 is Bakker dus ook gediplomeerd hovenier. Het mag duidelijk zijn dat het een man van vele talenten is.

Hoe het mannetje mannequin werd

Zijn carrière als schrijver begon in de jaren ’80, wanneer hij door onder ander Paul Biegel en Nannie Kuiper geïntroduceerd werd in de wereld van de kinderboeken. Door zijn achtergrond als taalkundige kwam hij op het idee om een verklarend woordenboek voor kinderen te maken. In 1997 verscheen ‘Het Etymologisch Woordenboek voor Beginners, deel 1: Hoe het mannetje mannequin werd, in 1998 gevolgd door deel 2: ‘Hoe het karretje carrière maakte’. In 1999 schreef Bakker een roman voor kinderen met de titel ‘Perenbloemen bloeien wit’.

Boven is het stil

Bakker publiceerde zijn eerste roman voor volwassenen in 2006. Het boek droeg de titel ‘Boven is het stil’ en werd zeer goed ontvangen. Het boek werd meerdere malen genomineerd voor een prijs en won uiteindelijk onder ander het Gouden Ezelsoor. ZIjn debuutroman werd ook in meerdere talen uitgebracht in won in de Engelstalige uitvoering met de titel ‘The Twin’ de International IMPAC Dublin Literary Award. Sinds 2007 is Bakker ook columnist bij de Groene Amsterdammer.

Knecht, alleen

De verhalen van Bakker spelen zich meestal af in een landelijke omgeving. De personages zijn meestal verwikkeld in relaties waarin gevoelens onbesproken blijven, zoals in ‘Boven is het stil’ Hij schrijft vanuit intuïtie en gevoel en hanteert daarbij zijn eigen blik op de wereld. De natuur vervult ook vaak een hoofdrol in zijn werk. Zo schreef hij bijvoorbeeld ‘Populierensap. Een bomendagboek’, over wat hij meemaakt met tuineigenaren en met de natuur en ‘Rotgrond bestaat niet’. In 2020 verscheen het autobiografische werk ‘Knecht, alleen’ waarin de bakker zichzelf, zijn schrijverschap en liefdesleven onder de loep neemt.