Adriaan van Dis is kennen de ouderen onder ons van het bekende televisieprogramma ‘Hier is…Adriaan van Dis’, een literair programma waarin van Dis het Nederlandse publiek liet kennismaken met vele nationale en internationale schrijvers. Maar voor hem was televisie slechts een bijkomstigheid. Zijn werkelijke liefde lag bij het schrijven, en hij heeft in de loop der jaren dan ook een indrukwekkend oeuvre opgebouwd.
Voormalig Nederlands-Indië en Zuid-Afrika
Adriaan van Dis werd op 16 december 1946 geboren in het Noord-Hollandse Bergen aan Zee. Zijn ouders hadden elkaar ontmoet in voormalig Nederlands-Indië. Omdat ze beiden al eerder getrouw waren geweest en het huwelijk van de vader van Adriaan van Dis alleen voor de Islamitische wet was ontbonden, konden ze niet officieel hertrouwen en kreeg Adriaan de naam van zijn moeder. Na de HBS en de Kweekschool in Hilversum ging hij naar Amsterdam om Neerlandistiek te studeren. In 1973 vertrok Van Dis naar Zuid-Afrika om aan de Universiteit van Stellenbosch en studeerde daar Nederlandse- en Zuid-Afrikaanse letterkunde. In 1979 legde hij daarvoor zijn doctoraalexamen af.
Hier is…Adriaan van Dis
Van Dis Werkte al tijdens zijn studie bij het NRC Handelsblad als redacteur. Nadat hij was afgestudeerd werd hij chef van het Zaterdag Bijvoegsel. In 1983 bracht hij zijn eerste novelle uit met de titel ‘Nathan Sid’, waar hij een Gouden Ezelsoor voor ontving. In datzelfde jaar was ook zijn eerste televisieoptreden. Hij presenteerde het praatprogramma ‘Hier is…Adriaan van Dis’ voor de VPRO, wat uitgroeide tot een cultureel literair programma.
Tweeslachtigheid en tegenstellingen
In de loop der jaren heeft Van Dis een omvangrijk oeuvre opgebouwd. Hij heeft tientallen romans, novelles en korte verhalen, essays, gedichten en toneelstukken geschreven. Een terugkerend thema is zijn werk is tweeslachtigheid en tegenstellingen zoals blank versus zwart. Deze thema’s komen terug in al zijn boeken, of het nu reisverhalen, karakterromans over verhalen zijn die teruggrijpen op zijn Indische achtergrond. In 2015 kreeg Van Dis de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre.