Omgaan met het verlies van je partner

Je partner verliezen is een van de ergste dingen, die je kan overkomen. Of het nu na een lang ziekbed is of plotsklaps: dit verlies valt je ontzettend zwaar. Je doorloopt een rouwproces, die gepaard gaat met ups en diepe downs. Het proces moet je echter helemaal doorlopen en het verschilt per persoon hoe lang je rouwperiode duurt. Hieronder zullen een paar handige handvaten geboden worden om je te helpen omgaan met het verlies van je partner.

Zoek steun

Het verlies van je partner wil je niet alleen dragen. Zoek daarom steun bij vrienden en familie. Vertel over je verlies en je verdriet en krop het niet op. Een luisterend oor en begrip kunnen je helpen om het verlies draaglijker te maken. Vraag ook hulp voor praktische zaken, waar je hoofd niet naar staat. Veel mensen willen je namelijk helpen, maar weten niet hoe. Je kunt er ook professioneel over praten met een rouwtherapeut of in een groepsgesprek met gelijkgestemden.

Blijf bewegen

Ondanks je verdriet, sluit je niet op. Probeer iedere dag naar buiten te gaan en iets aan lichaamsbeweging te doen. Beweging en de frisse lucht hebben gunstige uitwerkingen op de geestelijke en lichamelijke resultaten van stress. Kortom, beweging zorgt ervoor dat je je beter zult voelen.

Een brief voor het hiernamaals

Brieven schrijven naar je overleden partner klinkt vreemd, maar is ook een manier om je verdriet een plaats te geven. Je kunt zo zeggen wat ongezegd is gebleven bij het leven, maar je kunt ook zo dingen kwijt over je dagelijkse gang van zaken.

Eenzaamheid tegengaan

Aangezien je partner je ontnomen wordt, zal er een leegte achterblijven in je leven met de gepaarde eenzaamheid. Laat eenzaamheid echter niet je leven leiden. Sluit je niet op en schenk aandacht aan anderen. Dat vergroot je wereld en zorgt ervoor dat je je weer openstelt voor wat het leven te bieden heeft. Zorg voor een nieuwe invulling van je leven. Dat helpt je om ’s morgens op te staan: het gevoel dat je leven nog nut heeft. Het zorgt voor sociale contacten en bezigheden.