Boeken van Roxane van Iperen | ‘t Hooge Nest en Schuim Der Aarde

In het jaar 1976 werd de juriste en auteur Roxane van Iperen geboren in Nijmegen. Gedurende haar jeugd woonde Van Iperen in onder andere Málaga.

Hier volgde ze het middelbare onderwijs van 1990 tot 1992 op een Engelse middelbare school. Na terugkeer in Nederland behaalde Van Iperen haar diploma aan het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Na de middelbare school begon Van Iperen haar studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Ze volgde een beroepsopleiding advocatuur. Van Iperen is daarna vanaf 2001 werkzaam geweest als jurist bij NautaDulith. Sinds 2011 heeft ze een eigen zakelijk adviespraktijk genaamd De Pleitschrijver.

Literair

In 2014 ging de journalistieke carrière van Van Iperen van start met haar baan als columnist van glossymagazine Jackie. Ze werkte later ook nog als freelancer voor onder andere Het Parool, Het Financieele Dagblad, De Morgen, Vrij Nederland en De Correspondent. In 2016 maakte ze haar debuut met de roman Schuim der Aarde. Hiervoor won ze de Hebban Debuutprijs. Twee jaar later verscheen het boek ’t Hooge Nest, welke met de Opzij Literatuurprijs 2019 werd bekroond. Het boek wekte internationale interesse en werd een bestseller in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De Engelse versie van het boek heet The Sisters of Auschwitz.

Het leven van Van Iperen

Roxane van Iperen woont in Naarden met haar man Joris Lenglet, hun dochter en twee zoons. Van Iperen woont in de villa ’t Hooge Nest dat op de grens van Naarden en Huizen staat. Dit is tevens het huis waar haar boek op is gebaseerd. Het boek gaat over de geschiedenis van het huis. Het huis vormde een onderduikadres voor vele mensen waaronder de zusjes Janny en Lien Brilleslijper. Van Iperen raakte dusdanig geïnspireerd door deze geschiedenis dat ze steeds meer informatie inwon over het huis en de zusjes Brilleslijper. Dit resulteerde uiteindelijk in haar succesvolle boek ’t Hooge Nest.