Boeken van Robert Vuijsje | Alleen maar nette mensen & Salomon’s oordeel

Robert Vuijsje is schrijver en journalist. Van zijn recente reeks interviews die hij voor de Volkskrant maakte met zo’n 300 bekende Nederlanders over hun migratieachtergrond zijn de eerste 100 gebundeld in het boek ‘Maar waar kom je écht vandaan?’, die recent is verschenen.

Geletterde familie

Robert Vuijsje werd op 12 oktober 1970 geboren als Robert Hendrik Vuijsje in Amsterdam. Zijn ouders zijn beiden van Joodse afkomst en later naar Nederland gekomen. Robert Vuijsje groeide op in een geletterde familie. Zijn vader, Bert Vuijsje, was journalist en zijn oudere neef Herman Vuijsje is ook schrijver en socioloog, die vooral schrijft over naoorlogse cultuurverschuivingen. Na het gymnasium ging Vuijsje sociologie en Amerikanistiek studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde ook een jaar aan de universiteit van Memphis.

Focus op migratieachtergrond-interviews

Na zijn afstuderen ging Vuijsje in 1997 werken als journalist voor de ‘Nieuwe Revu’. Hij deed onder ander veel interviews, waarvan het interview met de spelersmakelaar Sigi Lens wat hij toen publiceerde werd genomineerd voor de Hard Gras prijs als het beste sportverhaal. In 2007 stapte Vuijsje over naar ‘De Pers’ waar hij voor de zaterdag editie werkte en onder meer Desi Bouterse interviewde. Ook maakt Vuijsje nu interviews voor de Volkskrant. In de afgelopen 6 jaar interviewde hij ongeveer 300 bekende Nederlanders over hun migratieachtergrond.

Alleen maar nette mensen

Zijn migratie achtergrond en Joodse afkomst speelt een centrale rol in zijn werk. In 2008 verscheen zijn debuutroman, ‘Alleen maar nette mensen’ over een jongen van Joodse afkomst die graag een ‘intellectuele negerin’ als vriendin wil en daarvoor een zoektocht begint in Amsterdam Zuid. In 2019 schreef Vuijsje ‘Salomon’s oordeel’ wat velen zien als de waardige opvolger van ‘Alleen maar nette mensen’. In dit boek gaat een jongen die een Joodse vader heeft en een Surinaamse moeder op zoek naar zijn identiteit.