Boeken van Herman Koch | Het Diner, Zomerhuis met Zwembad en De Voorbijganger

Veel mensen zullen Herman Koch kennen van Jiskefet, het satirische tv-programma wat in de jaren ’90 populair was op de Nederlandse televisie. Maar Herman Koch is ook de auteur van ‘Het Diner’, een buitengewoon succesvol boek wat in Nederland werd bekroond met de NS Publieksprijs en ook internationaal een bestseller werd en tot drie keer toe werd verfilmd.

Literaire familie

Herman Koch werd op 5 september 1953 geboren in Arnhem, maar verhuisde later met zijn ouders naar Amsterdam. Zijn vader zat daar in het bestuur van het sociaaldemocratisch dagblad ‘Het Vrije Volk’, en werd later ad-interim-directeur bij uitgeverij ‘De arbeiderspers’. Het schrijven heeft Koch waarschijnlijk van zijn vader, die kinderboeken schreef in zijn vrije tijd. Ook zijn halfzus Else is een verdienstelijk auteur die onder de naam Els Pelgrom voornamelijk kinderboeken schrijft. Koch’s moeder is edelsmid, en van haar heeft hij het talent voor teken geërfd. In zijn jeugd schreef en tekende Koch graag zijn eigen strips.

Spanning en venijnige humor

Het duurde even voordat Koch zich ontpopte als auteur. In de eerste instantie vertaalde hij na het lyceum eerst detectives en schreef wat artikelen. Zijn eerste roman was ‘De voorbijganger’, die verscheen in 1985. Zijn doorbraak als auteur kwam met de roman ‘Het Diner’, een verhaal gebaseerd op een schokkende gebeurtenis in Spanje, waarbij een aantal jongens uit een goed milieu een dakloze vrouw mishandelden en daarna in brand staken. Andere bekende boeken van de Schrijver zijn ‘Zomerhuis met Zwembad’ en ‘Geachte heer M.’ Koch’s boeken zijn doorgaans spannende verhalen waar ruimte is voor venijnige humor.

Jiskefet

Bij het grote publiek is Koch met name bekend als een van de drie mannen van Jiskefet. Michiel Romeyn is een jeugdvriend van Koch, die in de jaren ’80 het absurdistische radioprogramma Borat maakte voor de VPRO. Romeyn dacht dat het vileine gevoel voor humor van Koch wel zou passen in het programma in vroeg hem om mee te doen. Samen met Kees Prins begonnen ze in 1990 het even absurdistische programma ‘Jiskefet’, waarin Koch onder andere de iconische rol van eeuwige student vertolkte.