Omgaan met agressie en boosheid

Het is vooral wenselijk dat je lief lacht, aardig doet, rustig met je speelgoed speelt en netjes meeloopt in de winkel. Het wordt ons vaak al van jongs af aan aangeleerd. Boosheid wordt gezien al een onwenselijke emotie en moet ook vooral niet te lang aanhouden. Maar is het wel zo wenselijk om die boosheid te verbloemen en te onderdrukken? Boosheid is namelijk net als elke ander gevoel compleet menselijk en mag gewoon bestaan.

Taboe

Het uiten van boosheid is vaak een lastige aangelegenheid. Kinderen zijn hier nog vrij duidelijk in.

Vaak is agressie namelijk een manier om boosheid te uiten. Dit kan zijn door te gaan slaan, schoppen en schreeuwen. Het is aan de ouders of verzorgers om er voor te zorgen dat deze boosheid wordt gezien, herkend, erkend, en dat het kind begeleid wordt naar het ombuigen van een functionele manier van het omgaan met boosheid. <i>”Een vulkaan in mijn buik”</i> van Warwick Pudney & Eliane Whitehouse (2012) is een goed boek om meer te weten te komen over hoe boosheid ontstaat en geeft je fijne tips en oefeningen om samen met je kind om te kunnen gaan met boosheid.

Agressie

Het doelbewust pijn doen van jezelf en anderen is natuurlijk iets wat, in tegenstelling tot het uiten van je boosheid, niet wenselijk is. Wanneer er problemen zijn ontstaan in, of het niet goed hebben leren omgaan met het uiten van gevoelens van boosheid kunnen er gevaarlijke en bedreigende situaties ontstaan. Tegenwoordig horen we steeds vaker dat bijvoorbeeld zorgpersoneel of andere mensen met een maatschappelijke functie agressief worden behandeld. Mocht je nou terecht komen in zo’n situatie is het handig om te weten hoe je kan handelen wanneer je te maken hebt met iemand die boosheid ervaart en op het punt staat dit te willen gaan omzetten in agressie. Het boek “Agressie? Het doet mij (n)iets!” van Gerard de Bruin (2011) is een aanrader voor iedereen die wel eens te maken kan krijgen met agressie in zijn of haar beroep.